14 серпня – свято Маковія або
медово-маковий Спас
Це одне з найпоетичніших і найшановніших свят в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковейка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.
«Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але добавляли в букет і лісові квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, васильків, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв’язували червоною стрічкою. Голівки маку в’язали в окремий букет. До речі, дівки-чарівниці святили ще й мак-видюк (дикий мак). В народному знахарстві він вживається як засіб проти чародійства: вважалося, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть. Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, ласкавці – щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин. Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся – «щоб не випадало». На Маковея готують пісний борщ з грибами. Віруючі намагаються зранку нічого не їсти, аж поки не вип'ють свяченої води. Обрядовою їжею цього дня є «шуліки». Готують їх так: печуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки їдять діти. Всі чоловіки повинні були з’являтися на це свято в козацькому одязі. Цього дня хворі на пропасницю купалися в річці, бо вода на свято Маковея вважалася цілющою. |
Що приготувати на Маковія: рейтинг найсмачніших макових страв до свята
1 місце. Звичайно ж, пісні коржі з маком – шулики! Смак дитинства...
2 місце. Вареники з маком. Ще не пробували? Швидше виправляйтеся всією родиною! Соковита макова начинка в полоні ніжного тіста, м-м-м...
3 місце. Млинці з маком. Смажимо млинці за перевіреним рецептом (не забуваємо про піст) і в ще гарячі рум'яні млинчики загортаємо розтертий мак з родзинками і курагою. Смакота!
4 місце. Різноманітна випічка з маком: коржики з маком за бабусиним рецептом, торти, рулети, рогалики, кекси і мафіни...
Щоб святкові страви вийшли смачними, соковитими і ароматними, потрібно правильно приготувати мак. Читайте статтю «Як швидко розтерти мак і як приготувати мак для начинки?»
Світлого вам свята та медових шуликів!
З Медовим Спасом! Господи спаси!
Вітаю Вас і шлю молитви в Небо!
Чоло знаменням хресним осіни,
Скуштуй кусочок хліба з ароматним медом!
Хай ангели завжди оберігають від біди!
Життя хай буде з присмаком медовим!
З Медовим Спасом! Свят медочок! Свят!
Смакуйте мед і будьте всі здорові!
Хай живеться вам медово, а всі проблеми будуть менші за макове зернятко!
Немає коментарів:
Дописати коментар